‘Komt een Boek bij de Kunstenaar’
1. ‘Schelp’ (Agnete Simoni Mortensen)

Ik vond het moeilijk voor dit eerste werkstuk afstand te doen van een boek, maar het boek ‘Pregnancy’ heb ik écht niet meer nodig (een ‘gesloten boek’ voor mij). Van de bladzijden met tekst en tekeningen erop heb ik een soort boekenschelp gemaakt.”2. ‘Onleesbaar (Marian Smit)

Het ‘boek’ van Agnete was niet te lezen. Ik heb daarom ook een onleesbaar boek gemaakt. Ik heb de pagina’s zo ver weggesneden dat lezen onmogelijk werd.”3. ‘Introspectie, a true story’ (Erna van Sambeek)

Het vorige werk is een boek waar je dwars doorheen kunt kijken, het bestaat bijna niet. Het inspireerde mij om juist vorm te geven aan een naar binnen gerichte blik.”4. ‘Mirror of the Soul’ (Agnete Simoni Mortensen)

Het vorige boek bestaat uit lege bladzijden; het verhaal moet nog worden geschreven. De ogen van spiegelglas trokken mijn aandacht: ogen zijn de spiegels van de ziel. Mijn werk werd daarom een oog met een spiegel erin, gemaakt van een boek.”
5. ‘Picture’ (Marjolein van der Stoep)

De titel ‘Mirror of the Soul’ deed me direct aan het boek ‘The Picture of Dorian Grey’ denken. Het portret laat steeds meer van het slechte innerlijk van de hoofdpersoon zien. Het portret heb ik ‘gebeeldhouwd’ uit het papier.”6. ‘Atlas’ (Erna van Sambeek)

Het gebeeldhouwde gezicht daagde me uit een 3-dimensionaal ‘boek’ te maken. Een ronde aarde verstopt in de kaft van een atlas.”7. ‘Bol.com (Marian Smit)

De bolvorm van het vorige werk inspireerde mij om een rond boek maken.”8. ‘Thriller’ (Marjolein van der Stoep)

De bloedrode letters lijken op een grote bloeddruppel vast te zitten – tijd voor een thriller.”9. ‘De Verdwijning’ (Agnete Simoni Mortensen)

Ik wilde een spannend en mystiek verhaal uitbeelden. Een vrouw, het water en de lucht. Het verdwenen gezicht. Aan de achterkant komt dat weer tevoorschijn.”10. ‘Vraag’ (Erna van Sambeek)

Het ‘er niet zijn’ in het vorige werkje deed mij meteen denken aan de tekst ‘To be or not to be’. Dat is de grote vraag.”11. ‘Scharnier’ (Marjolein van der Stoep)

Ik zag een scharnier in een boek – ik heb daarom van twee boeken zelf een soort scharnier gemaakt.”12. ‘Sorry Jan (Marian Smit)

Het vorige boek was compleet doorboord. Ik heb toen een boek van Jan Siebelink doorboord en uit de gaatjes iets laten groeien.”13. `Wilde bloemen’ (Marjolein van der Stoep)

De kralen deden me denken aan een bollenveld of een bed met bloemen. Ik heb daarom bloemen uit een boekje over wilde bloemen laten ‘groeien’.”14. ‘Niets is wat het lijkt’ (Erna van Sambeek)

Het doorboren van het vorige boekje heb ik verder doorgevoerd in een boekje over een retraite in Nepal. Met gaatjes heb ik een decoratief patroon door het hele boekje geboord. Vooral op de lege pagina’s komt het patroon mooi uit, ‘leegte’ (de gaatjes) die zichtbaar wordt op ‘leegte’ (de witte bladzijden).”15. `Je suis dada (Marian Smit)

Erna had een boek doorboord. Ik deed hetzelfde, maar ik liet kleur uit de gaatjes vloeien. De titel is de titel van het boekje: ‘Je suis dada’.”16. ‘Boum’ (Marjolein van der Stoep)

Dada, onzintaal – ik had nog een boekje met onzinliedjes van Toon Hermans. Bij het nep-Franse liedje ‘Boum’ heb ik een Fransige illustratie gemaakt.”17. ‘Bladmuziek’ (Agnete Simoni Mortensen)

Geen nep-Franse liederen maar een echt frans notenboek: ‘Collection de Chœurs’. De associatie met bladeren is snel gelegd. Het is ook een knipoog
naar vroeger werk van mij.”18. ‘Bladeren’ (Marjolein van der Stoep)

De bladeren uit het vorige werk gaven me de titel ‘Bladeren’. In een boek kun je bladeren; ook in deze bladeren kun je bladeren.”19. ‘Gesloten Boek (Marian Smit)

De tekst en illustraties in het boek zijn alleen maar bladeren.”20. ‘Verleden en toekomst’ (Agnete Simoni Mortensen)

Dit is een willekeurige selectie van de E-mailcorrespondentie van onze
kunstenaarsgroep 1,18 die nu 12,5 jaar bestaat. Ik zie het als een soort geschiedenis. Mijn boek laat nog wat onbedrukte bladzijden over voor de toekomst.”21. ‘Visioenen van de toekomst’ (Erna van Sambeek)

De onbeschreven bladen en toekomst uit de titel van het werk van Agnete waren mijn inspiratiebronnen.”22. ‘Overgang’ (Marjolein van der Stoep)

Het werk van Erna nodigde me uit om er een boek overheen te laten kruipen.”